Villanyszerelők Lapja

Vízerőmű-építés miatt költöztetnek több száz éves épületeket

| |  1300 | |

Vízerőmű-építés miatt költöztetnek több száz éves épületeket

Egy 1600 tonnás törökfürdő épületét költöztették új helyre hétfőn Törökország délkeleti Batman tartományában. Az Artuklu Hamam óriási szervezést igénylő megmozgatására azért volt szükség, mert egy gátépítés miatt a víz elöntené az ősi épületet.

Az Ilisu-gát Törökország legnagyobb, 1 milliárd dollár értékű vízerőmű-projektje, 3,8 gigawattóra elektromosságot termelne évente. Ezért azonban nemcsak egy törökfürdőt kell elköltöztetni eredeti helyéről, hanem az erőmű elkészültével víz árasztja majd el a Tigris folyó partján fekvő 12 ezer éves Hasankeyf települést.

A Hasankeyf városában álló, legalább 650 éves hamamot először egy nagy kerekes platformra állították, utána egy speciálisan megépített úton több óra alatt vontatták át új helyére.

Az Ilisu gát megépítése miatt a 12 ezer éve létező, valaha a Selyemút fontos állomásának számító város jó része víz alá kerül és az enyészeté lesz az elkövetkező években.  

Nem az Artuklu fürdő az első történelmi épület, amelyet a projekt miatt elvontatnak. Tavaly májusban Zejnel bej 15. századi, 1100 tonnás síremlékét költöztették át, és Batman tartomány kormányzója szerint hat további objektumot kell még átmozgatni.