Villanyszerelők Lapja

Közel 3000 kiserőmű létesült az első félévben

| |  1238 | |

Közel 3000 kiserőmű létesült az első félévben

2850 darab háztartási méretű kiserőmű jött létre 2017 első hat hónapjában, melyeknek beépített teljesítménye több mint 22 MW – a berendezések majd’ mindegyike napelemes.

Első negyedév

Az MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) jelentése szerint a hmke-rendszerek száma és kapacitása az első negyedévben a következő: 1026 berendezés jött létre 7,04 (MW) beépített teljesítménnyel. Közülük tizenkettő földgázt hasznosít, huszonnyolc szélenergiára épül, míg a többi napelemes, és átlagosan 6,8 KW beépített teljesítményű. Területi eloszlásuk nagyjából egyenletes, a legnagyobb új teljesítmény (1739 kilowatt) az Elmű területén létesült.

Második negyedév

Az MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) jelentése szerint a második negyedévben 1824 hkme csatlakozott a hálózatra 12,05 megawatt beépített teljesítménnyel. A berendezések kivétel nélkül napelemesek, átlagos beépített teljesítményük 6,6 kilowatt. A teljesítmény a második negyedévben is az Elmű területén emelkedett a legnagyobb mértékben, negyedéves összehasonlításban viszont az E.ON észak- és dél-dunántúli területén volt a legnagyobb arányú a teljesítménybővülés. Kiemelték azt is, hogy az első negyedévhez képest a másodikban 71 százalékkal emelkedett a csatlakozott teljesítmény.  

Az első két negyedév adatai alapján  a jelentést készítő MEKH arra számít, hogy a hmke-berendezések idei teljesítménybővülése felülmúlhatja a tavalyit. 2016 végén majdnem 20,5 ezer hmke csatlakozott a villamosenergia-hálózathoz 165 megawatt beépített teljesítménnyel. Az új kiserőművekről beérkező adatokat a hivatal mostantól negyedévente teszi közzé.

Feleződő termékdíj, eltörölt földvédelmi járulék

A naperőművek iránt kereslet élénküléséhez hozzájárulhat a napelemek után fizetendő termékdíj megfeleződése, amely kilogrammonként 114 forintról 57-re csökkent. Az iparági szereplők ebben a lépésben sokkal inkább a kormányzat megújuló energiaforrások támogatásának irányába való megindulásának szándékát remélik, hiszen annak sokkal nagyobb jelentősége lenne, mint a fenti összeg valós mértékének, amely egy napelemre kiszámolva, kb. 1000 Ft összegű, amit egyébként a végső felhasználó fizet.

További lehetőséget teremthet a befektetők számára az a törvénymódosítás, amely eltörölte a naperőművekre kivetett földvédelmi járulékot. A korábbi szabályozás szerint naperőművek létesítése esetén földvédelmi járulékot kellett fizetni, amelyet a termőföld aranykorona-értéke, illetve minősítési osztálya alapján állapítottak meg. Mivel egy 0,5 megawatt teljesítményű kiserőmű területigénye körülbelül másfél hektár, így akár 3-4 millió forintot is megtakarítható a beruházás során.

NapelemNapenergia

Kapcsolódó