Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Budapesten olcsó a villany

2014. május 13. | VL online |  2517 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Budapesten olcsó a villany

A lakossági villamos energia átlagára Budapesten a harmadik legolcsóbb volt a vizsgált 23 európai főváros között áprilisban, kedvezőbb helyezést csak Belgrád és Bukarest ért el. Vásárlóerő-paritáson számolva már nem ilyen kedvező a helyzet.

Budapest a múlt havi, kilowattóránkénti 13 eurócentes lakossági fogyasztói villamos energia átlagárával 21. helyen áll az árakat összehasonlító listán, Csak Belgrádban és Bukarestben olcsóbb az áram - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisi kimutatásából. A tavaly nyári adatokhoz képest a magyar főváros 4 helyet lépett visszafelé a listán - az elmúlt évben még Varsóban és Helsinkiben is alacsonyabb volt a villamos energia ára.

A hivatal összehasonlító elemzése ugyanakkor rámutatott, hogy vásárlóerő-paritáson számolva már nem ilyen kedvező a helyzet a magyar fővárosban: más termékek és szolgáltatások árához viszonyítva Budapesten több mint másfélszer annyit kell fizetni a villamos energiáért, mint Párizsban.

A kimutatás az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adataira épül. Az árgyűjtés nemcsak a végfogyasztói árra terjed ki, hanem az egyes árelemekre is, így külön vizsgálja az energiadíjat, a rendszerhasználati (hálózati) díjakat, az energiaadót és az áfát. A vizsgálatban a fogyasztó szokásokat is átlagolták a hivatal szakértői.

Forrás: MTI

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Áramár