Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Versenyhivatali eljárás indult az Energy Saver Pro-val szemben

| |  9127 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Részben a Villanyszerelők Lapja vizsgálódásának köszönhetően a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-26/2014. ügyszámon eljárást indított az Energy Saver Pro LLC-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A nagy port kavart cikkünk elkészítése alatt folyamatosan kapcsolatban álltunk a GVH-val, amely az általunk gyűjtött információkat is felhasználta a vizsgálat megindításához.

A GVH 2014. március 28-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Energy Saver Pro LLC-vel szemben, mert azt valószínűsíti, hogy az általa forgalmazott Energy Saver Pro terméket innovatív energia megtakarító eszközként népszerűsíti. A hirdetésekben olyan állításokat tesz közzé a termékről, hogy az egy forradalmian új technológia alapján működik, optimalizálja, javítja az áram elosztását, és felhasználását, ezáltal csökkenti az áramfogyasztás mértékét a háztartásban, használatával akár 75%-os villanyszámla csökkenés is elérhető.

A cég állítása szerint, a Magyarországon forgalomban lévő más termékektől eltérően az Energy Saver Pro terméket három különböző teszten keresztül vizsgálták több európai laboratóriumban, s az minden teszten sikeresen átment, s biztonságos használatáról tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Az Energy Saver Pro LLC fenti magatartásával kapcsolatban a versenyhatóság vizsgálata arra irányul, hogy az Energy Saver Pro termékkel kapcsolatos hirdetésében közölt állítások kellően megalapozottak-e, azaz a vállalkozás megsértette-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat a 6. § (1) bekezdés b) pont bg) és bk) alpontjában foglalt tényállás megvalósításával.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Energy SaverPower SaverTesla