Villanyszerelők Lapja

Túlfeszültség-levezető, 7 éves garantált élettartammal

| |  1975 | |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az ETI ETITEC S C túlfeszültség-levezetőjében a varisztor (MOV) és a biztonsági hőkioldó (TD) – melyek minden varisztoros túlfeszültség levezető alkotó elemei – mellett újdonság az áramkorlátozó elem (CL) és a gázkisülésű cső (GDT). Amíg a tartós túl...

Az ETI ETITEC S C túlfeszültség-levezetőjében a varisztor (MOV) és a biztonsági hőkioldó (TD) – melyek minden varisztoros túlfeszültség levezető alkotó elemei – mellett újdonság az áramkorlátozó elem (CL) és a gázkisülésű cső (GDT).

Amíg a tartós túlfeszültség kisebb a készülék működési feszültségénél, az áram az áramkorlátozón, a hőkioldón és a varisztoron keresztül folyik. A CL áramkorlátozó a készüléken átfolyó áram értékét néhány μA-re csökkenti, megóvja a varisztort a melegedéstől, ezzel jelentősen meghosszabbítva az élettartamát.

Ha a készülék működési feszültségét meghaladja a túlfeszültség, a GDT gázkisülésű cső vezetni kezd, rövidre zárja a CL áramkorlátozót és lehetővé teszi a varisztornak, hogy korlátozza a feszültséget levezetve a nagy áramot. Az ETITEC S C VDE 0675 szerint C, IEC 61643-1 szerint II osztályú, névleges kisülési árama (8/20) 20 kA, működési feszültsége (AC/DC) 275/350V vagy 440/580V.